
RESTAURERINGSMÅLNING

Vår miljö och gamla beprövade metoder (före ca. 1950) ligger mig varmt om hjärtat. Det här betyder att jag föredrar att använda naturliga material som andas och är skonsamma för vår omgivning. Jag tillverkar mina målfärger och kulörer gärna själv för att skapa den perfekta nyansen på plats. Det här kräver lite mera i arbetstid men, eftersom materialet är relativt billigt och spillet är minimalt så blir priset ungefär det samma som när man köper färdig målfärg.
En färg gjord av äkta pigment och naturliga bindemedel ger en vacker, levande yta med ett särskilt djup där ljuset återspeglas i varje pigmentkorn. Av färdig tillverkade målfärger använder jag de plastfria sorterna.
De målfärger jag använder inom restaureringen är för det mesta linoljefärg, ägg-oljetempera och limfärg. Ibland är det ändå trots allt motiverat att använda modernare material.
YTREPARATION AV EN KAKELUGN


Gamla kakelugnar har ofta fått sig en del skavanker genom åren. Ibland har de plockats ner och fått ligga under huset eller i något lager i flera år innan någon räddat dem och sätter upp dem igen. Glaseringen kanske har lossnat på sina ställen och kaklen är kantstötta. Ibland fattas någon del. Men som tur är går allt det här att åtgärda!
Det här är en 1700-tals ugn som murats upp på nytt. Mitt uppdrag var att retuschera skadorna så att ugnen ser hel och fin ut igen.
EXEMPEL PÅ REPARATION AV SPRUCKEN TAPET FRÅN 50-TALET
Huset är en gammal stationsbyggnad byggd 1910.

Sprickor i gammal spännpapp och tapeter uppkommer dels p.g.a. rörelser i huset, dels p.g.a. för snabba variationer i temperatur och fuktförhållanden. Det här huset hade stått obebott i flera år innan nuvarande ägare tog över. Eftersom tapeten och spännpappen annars är i gått skick och man vill bevara så mycket som möjligt av det gamla som finns kvar besluter man sig för att låta reparera skadorna.

Vid närmare undersökning visade det sig att enbart tapeten hade spruckit och att spännpappen varit sprucken tidigare och nubbats fast längsmed sprickan, antagligen i samband med tapetseringen på 50-talet. Jag bedömer ändå att det räcker med att klistra fast tapeten i kanterna och inte börja byta ut delar av pappen, eftersom sprickorna funnits där länge och inte förändrats sedan inflytten. Tapeten behöver fuktas en aning för att klistret skall fästa bättre. På en del ställen behöver jag sätta tillfälliga nubbar.

Hålen efter nubbarna klistras med kraftpapper. Eftersom jag vill ha så liten retuscheringsyta som möjligt penslar jag lim en liten bit utanför hålkanten och limmar fast ett större stycke fuktat papper. När limmet torkat ordentligt river jag bort överlopps kanter. Det här ger en nästintill osynlig kant på lappningen. Samma procedur görs över glappet i tapeten. Eftersom tapeten är tryckt i limfärg använde jag ett tjockt cellulosabaserat klister förstärkt med Eri-Keeper för att få en snabbare torkning och mindre vattengenomslag på tapeten, vilket kan ge fula ränder som är svåra att retuschera bort.

Eftersom det inte finns några extra bitar av tapeten att ta till lappning fyller jag i mönstret med fin pensel och vattenbaserad färg. Slutligen kamoflerar jag det mörkare pappret med torrpasteller, vitt och lite gul terra. I den stora helheten syns lagningen inte alls.
REKONSTRUERING AV TAK- OCH VÄGGMÅLNING FRÅN SLUTET AV 1800-TALET
_edited.jpg)

I samband med en renovering som var tänkt att bara piffa upp lite kom den här fantastiska takmålningen fram och med den också fragment av väggmålningen! Renoveringen utvecklades till ett stort restaureringsprojekt.
Vi funderade först på att restaurera originalmålningen men den hade så många vattenskador och hål att slutsatsen blev att lägga upp en ny spännpapp på den gamla och rekonstruera mönstret.


Första steget blev att rita av mönstrena och göra exakta färgdokument. Till detta använde jag sådana pigment som var vanliga under den tid då taket målades. Kunden önskade att hela den nya målningen skulle göras så traditionsenligt som möjligt, vilket innebar att den skulle målas i animalisk limfärg.
Animalisk limfärg består av benlim, vatten, krita och pigment. Benlim är i princip samma sak som gelatin men mycket mer koncentrerat. En sådan här målfärg måste vara varm när man målar med den för att den skall behålla sin vidhäftningsförmåga. Man måste vara snabb utan att skynda när man målar!
Limfärg är det bästa som finns men den är krävande också. Det tar tid med all uppvärmningen och framför allt måste man hålla noggrann kontroll över limstyrkan i de olika färglagren! Man kan nämligen inte ha en limstarkare färg ovanpå en limsvagare när det gäller animalisk limfärg. Den limstarkare färgen bildar spänningar och spjälker loss den underliggande limsvagare färgen och hela arbetet blir förstört.
Jag kan gott kalla det här jobbet det mest krävande jag har haft under mina 22 år i branschen.


Medan kunden och hans fixarkompis spännpapprade tak och väggar satte jag igång med schablontillverkningen och provmålningarna. Sedan var det "bara" att sätta igång på allvar. Vi lämnade ett hörn av taket "öppet" så att man kan se originalmålningen där.
Men trots en bra planering så uppstod oväntade problem. Sådant får man vara beredd på när man jobbar med naturmaterial. Plötsligt kan bli de nyckfulla och bete sig helt annorlunda än de brukar. Då får man locka fram sin inre kemist för att försöka förstå vad som händer!



