top of page
DEKORATIONSMÅLNING

Med lite specialmåleri kan man skapa illusioner, stämningar och stilar i rummen! Redan med hjälp av enkla fondväggar, bröstpaneler och bårder kan man påverka upplevelsen av rummet som smalare eller bredare, högre eller lägre. Enbart lite ny kulör kan ge rummet den där ombonade känslan. Eller varför inte en handmålad rullgardin? 



 

 

Vår miljö och gamla beprövade metoder (före ca. 1950) ligger mig varmt om hjärtat. Det här betyder att jag föredrar att använda naturliga material som andas och är skonsamma för vår omgivning. När jag dekorationsmålar nyanserar jag mina kulörer själv för att skapa den perfekta nyansen på plats. Jag tillverkar gärna själva målfärgen från grunden av naturliga råvaror. Det här kräver lite mera i arbetstid men, eftersom materialet är relativt billigt och spillet är minimalt så blir priset ungefär det samma som när man köper färdig målfärg.

En färg gjord av äkta pigment och naturliga bindemedel ger en vacker, levande yta med ett särskilt djup där ljuset återspeglas i varje pigmentkorn. Av färdig tillverkade målfärger använder jag de plastfria sorterna. 

Jag använder för det mesta linoljefärg, ägg-oljetempera och limfärg. 

 

​​

SPÄNNPAPPRING

Spännpapp är ett material som kom att utvecklas under 1800-talets andra hälft när man kom underfund med hur man producerar papper på rulle. Innan det användes ark av lumppapper som man klistrade på väggen. Spännpappret är ett vackert och funktionellt material. Det ger ett jämnt underlag för tapetsering eller målning. Det andas och medger en viss rörelse i timret utan att spricka och buckla sig. Spännpappen var ett populärt inredningsmaterial ända in på 1940-talet då man började ersätta den med skivor. Idag finns spännpapp att få igen och används mycket inom byggnadsvården. 

TAPETSERING

Är du i behov av en specialist på krångliga tapetseringsarbeten? Då har du kommit rätt.

P.g.a mitt arbetes natur och de objekt jag jobbar med har det fallit sig naturligt att jag ofta råkat ut för ganska svåra tepetseringsjobb. Det har varit specialbeställda handtryckta limfärgstapeter, som varit oerhört känsliga i fuktigt tillstånd och det har varit sneda rum i gamla hus med vinklar och vrår. Ibland har det varit tapeter där varje liten gnutta klister som hamnar på framsidan syns på flera meters håll eller som inte förlåter en endaste ojämnhet i underlaget.  

Det låter kanske avskräckande men tveka ändå inte att satsa på en specielbeställd tapet om du har ett gammalt hus där du hittat ett tillräckligt stort fragment av en vacker gammal tapet i vägglagren! Det finns olika metoder att låta rekonstruera en tapet och i olika prisklasser. Man kan låta handtrycka eller printa. Det kan kännas dyrt men i slutändan är det värt priset! Jag kommer gärna och tapetserar!

Jag hjälper dig också gärna att välja tapeter och färger!

För specialbeställda tapeter i Finland se Wirkkala Wallpaper

RESTAURERING

Restaurering innebär att man återställer ett objekt till något av dess tidigare skick. När det gäller gamla hus finns det ofta flera tapet- och målningslager och det kan var svårt att välja vilket man vill återställa. Man kanske vill ta fram det allra äldsta lagret men då bör man tänka på att de följande lagren och historien med dem går förlorade!

Ta vara på tapeterna! Det är lätt hänt att man river ner spännpappen och slänger utan att undersöka den närmare. Måste man riva så släng inte utan ta vara på de gamla tapetlagren. Har man tur kan det vara frågan om tryckta tapeter från andra hälften av 1800-talet och framåt. Är huset tillräckligt gammalt kan det finnas ännu äldre handmålade tapeter längst in! Ibland är det frågan om så små fragment att ett otränat öga kan ha svårt att få syn på dem.
 
Färgtrappor. Husets snickerier har ofta flera lager av målfärg från olika tidsperioder. Här lönar det sig också att göra en undersökning innan man bestämmer sig för att "blåsa" bort all färg! Gör en s.k. färgtrappa som du lämnar kvar så att man kan se hur det har sett ut. Det samma gäller gamla målade möbler.
 
Jag hjälper dig gärna med tapet- och färginventering inför ditt projekt samt med restaureringsplaner och återskapande av gamla dekorationsmålningar och schablonmönster
.

Kom också ihåg att tänka på el och vvs innan du drar igång på allvar. Att satsa på en bra restaurerings-, belysnings- och vvs-plan sparar mycket pengar i slutändan! Be också om referenser av dina hantverkare!


 

© 2019 by Maria Meller. Proudly created with Wix.com

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon
  • w-facebook
bottom of page